Na omzwervingen van New Orleans tot Tennessee vindt Ricky zichzelf terug thuis in Nederland. En ze stelt zichzelf de vraag: Wat zocht ze al die tijd? Waar liggen haar muzikale wortels nou echt?

 

Dit najaar verschijnt haar nieuwe Nederlandstalige plaat, Altijd Iemand, gemaakt met onder anderen de mannen van de Rotterdamse band Ocobar. Een plaat waarin alles bij elkaar komt: Ricky’s liefde voor Americana maar ook haar liefde voor de Nederlandse taal. ‘Dit album is mijn persoonlijkste plaat tot nu toe’ zegt Ricky er over. 

 

In het programma Onwijs gers* vertelt Ricky grappig over waar ze vandaan komt, haar familie-geheimen en de muziek uit het pannenkoekenhuis. Naast de liedjes van haar nieuwe plaat zingt ze oude hits uit de jaren ’70 en ’80 waar ze mee opgroeide. Liedjes die troost bieden, die soms weemoedig maken en dan weer zorgen dat je hardop meezingt en vol goede moed vooruit kunt. Onwijs gers dus! Want soms moet je rondzwerven om daarna te kunnen waarderen waar je eigenlijk al die tijd al was. Ver zoeken om heel dichtbij te vinden waar het om gaat en waar je het meest op je plek bent.

 

(*’gers’ is een woord dat in de Rijnmond wordt gebruikt om iets an te duiden wat gaaf of tof is.)


Recensiequotes
Het Parool (Stefan Raatgever)
"
Ricky Koole imponeert met gedoseerde zang en fraai sober gehouden jazzy orkestratie."..."Koole is een meesterlijk interpretator."

Nederlands Dagblad (Herman Veenhof)

"De zang van Koole is even zelfbewust als teder en subtiel."..."De plaat heeft precies de goede mix tussen weemoed en hoop die 2023 draaglijk maakt."..."Dit is geen album, dit is een medicijn."

 

Soundz (JP Heck)

"Ricky Koole creëert op ‘Altijd Iemand’ haar eigen Neerlandicana."..."Het resultaat is verbluffend. Vanaf de eerste regel: ‘til me op en dans met me’ neemt Koole haar luisteraard mee in een uiterst interessant muzikaal universum. Haar prachtige heldere stem lijkt gemaakt voor de Nederlandse taal."..."Altijd iemand is een plaat van grote allure. Zowel muzikaal als poëtisch."

 

Lust for Life (Harry de Jong)

"Ricky Koole maakt er altijd iets moois van."..."Ook op Altijd Iemand bewijst ze dat je best op Amerikaanse leest geschoeide muziek in de Nederlandse taal kunt zingen."..."De verbale oer-Hollandse beelden die ze in haar liedjes oproept, kleuren namelijk prachtig bij de lome en broeierige klanken uit het zuiden van de Verenigde Staten."